Azem Vllasi flet për marrëveshjen në Bruksel, paralajmëron njohjen e Kosovës nga Serbia

Avokati dhe eksperti për situatën politike në Kosovë, Azem Vllasi, nuk pret që dialogu midis Beogradit dhe Prishtinës të përfundojë së shpejti, sepse qëndrimet e palëve janë më larg se sa ishin.

Ai i tha për ‘Kosova online’ se ai beson se procesi i dialogut duhet të intensifikohet dhe se sa më parë të arrihet njohja reciproke, e cila do të normalizojë marrëdhëniet midis Kosovës dhe Serbisë.

“Me këtë qëndrim të Serbisë, dhe veçanërisht para zgjedhjeve, nuk do të ketë përparim. Sidoqoftë, një ditë do të ndodhë, nën të cilën qeveri nuk mund të parashikohet. Në Serbi, duhet kuptuar se njohja e Kosovës, mbi të gjitha, nënkupton normalizimin e marrëdhënieve reciproke, për të kthyer një faqe të re në marrëdhëniet tona. Serbët në Kosovë do të jenë shumë më mirë, sepse nëse marrëdhëniet midis Serbisë dhe Kosovës janë gjithmonë të tendosura në një linjë, as serbët në Kosovë nuk ndihen mirë,” vlerësoi Vllasi, duke theksuar se Serbia duhet të njoh pavarësinë e Kosovës për shkak të serbëve të Kosovës, transmeton “Bota sot”.

Po ashtu, Vllasi beson se Serbia po e lufton një betejë të kot sepse “ajo nuk mund të ndikojë në statusin, pozitën kushtetuese, kufijtë dhe territorin e Kosovës si shtet i pavarur”.

“Serbia nuk ka dobi nga shqetësimi i Kosovës, përveç se ajo lë hidhërim në marrëdhëniet tona reciproke. Serbia nuk mund ta bind askënd se ka disa përfitime nga ‘vrapimi’ nëpër botë, për të bindur disa vende të vogla që të ndalojnë njohjen e Kosovës dhe ka dëme sepse ajo ka një efekt të dëmshëm në marrëdhëniet me Kosovën,” tha Vllasi.

Sipas mendimit të tij, Serbia në veçanti nuk duhet të bllokojë anëtarësimin e Kosovës në organizatat rajonale dhe botërore.

“Kosova duhet të kandidojë për anëtarësim në organizatat ndërkombëtare, në radhë të parë në UNESCO dhe Interpol. Me anëtarësimin në UNESCO, Kosova do të merrte obligime ndërkombëtare për t’u kujdesur për trashëgiminë kulturore serbe, monumentet fetare, dhe anëtarësimi në Interpol nënkupton bashkëpunimin e vendeve në luftën kundër krimit ndërkufitar”, përfundoi Azem Vllasi.