Habia e koronavirusit: Pse ka shumë raste të të infektuarve, por pak viktima?

Gjatë 3 muajve të parë të pandemisë në SHBA filloj të rritet ndjeshëm numri i viktimave dhe të infektuarve nga koronavirusi, derisa tani më shumë se 30 mijë amerikanë rezultojnë pozitiv për koronavirus brenda ditës, dhe 25 mijë po vdesin sipas të dhënave të fundit.

Numri I viktimave ka rënë në mënyrë të dukshme. Por ajo që njihej si vala e dytë, filloj në mes të qershorit dhe deri tani rastet nuk kanë të ndalur.

Më 9 korrik, kishte rreth 65,000 raste të reja ditore të Covid-19 – afërsisht dyfishi i mesatares së fund të prillit. Por vdekjet nuk e kanë ndjekur të nëjtin ritëm.

Kjo mund të ndryshojë çdo ditë. Zakonisht ekziston një vonesë prej një ose dy jave midis një rritje të rasteve dhe një rritje të shoqëruar të vdekjeve, thotë Stephen Morse, PhD, një profesor i epidemiologjisë dhe sëmundjes infektive në Shkollën Mailman të Shëndetit Publik të Universitetit Columbia. Dhe në disa nga shtetet e goditura rishtas, përfshirë Texas dhe Arizona, vdekjet kanë filluar të rriten.

Pra, çfarë shpjegon shkëputjen e dukshme midis rasteve dhe vdekjeve?

Kapaciteti i zgjeruar i testimit mund të jetë një faktor kontribues, megjithëse vetëm ai nuk mund të llogarisë madhësinë e mospërputhjes. Ekspertët thonë se një pjesë e vogël e variablave mund të jenë në lojë.

“Ne kemi mësuar gjithashtu se shumë njerëz vdesin nga mpiksja jonormale, dhe ne tani jemi në gjendje të parandalojmë disa prej këtyre vdekjeve me protokol për antikoagulim [trajtime].”

Morse thotë se regjistrimi i regjistrave në lidhje me Covid-19 është “i metë” në disa mënyra dhe se këto të meta e bëjnë të vështirë të deshifroni të vërtetat prapa numrave.

Mosha është një faktor i vendosur rreziku për vdekjen për shkak të Covid-19. Sipas një studimi të ri, në shkallë të gjerë, të botuar 8 korrik në Nature, të rriturit në të tetëdhjetat e tyre kanë të paktën 20 herë më shumë të ngjarë të vdesin nga Covid-19 sesa të rriturit në pesëdhjetat e tyre, dhe qindra herë më shumë të ngjarë të vdesin se dikush nën moshë nga 40. Nëse të rinjtë përbëjnë pjesën më të madhe të rasteve të reja Covid-19, rrjedh se më pak prej tyre do të vdisnin nga sëmundja.

Përmirësimet në kujdesin klinik gjithashtu mund të shpjegojnë nivelet më të ulëta të vdekjes. “Ne dimë shumë më tepër se si ta trajtojmë atë sesa kemi bërë në Mars,” thotë John Sëartzberg, MD, profesor klinik i njohur i sëmundjeve infektive dhe vaksinologjisë në Universitetin e Kalifornisë, Shkolla e Shëndetit Publik Berkeley.

Për shembull, Sëartzberg thotë se vendosja e disa pacientëve në pozicion të prirur – të shtrirë në stomak – duket se përmirëson sasinë e oksigjenit që ata marrin nëse ata marrin frymë vetë ose përmes një ventilatori. Së bashku me këto lloj depërtimesh të kujdesit, mjekët kanë zbuluar se ilaçe të caktuara përmirësojnë rezultatet.

Mund të jetë gjithashtu rasti – megjithëse kjo është larg nga e sigurta – se virusi vetvetiu po dobësohet. “Kjo është spekulative, por një shpjegim tjetër mund të jetë që llojet qarkulluese [të virusit] kanë ndryshuar,” thotë Lee Riley, MD, një profesore dhe drejtuese e departamentit të sëmundjeve infektive dhe vaksinologjisë në UC Berkeley.

Vetëm javën e kaluar, një studim i ri në revistën Cell zbuloi se, po, koronavirusi po ndryshon. jë “variant” i ri dhe mbizotërues i virusit është shfaqur, autorët e këtij studimi i thanë CNN, dhe duket se është më infektive (më e lehtë për t’u përhapur) sesa paraardhësi i tij.