Fundi i dashurisë midis Moskës dhe Beogradit? Si po përjetohet në Serbi marrëveshja e Uashingtonit

Poshtërimi i Serbisë – kjo është mënyra më e shkurtër për të interpretuar reagimin e zëdhënëses së Ministrisë tuse të Punëve të Jashtme, Maria Zaharova, e cila shumë drejtpërdrejt dhe me gjallëri e bëri të ditur se çfarë mendon Rusia për marrëveshjen e Serbisë në Shtëpinë e Bardhë.

Në profilin e saj në Facebook, Zaharova shkurtimisht iu referua takimit në Uashington, ku Vuçiç dhe kryeministri i Kosovës Avdullah Hoti nënshkruan marrëveshje në prani të Presidentit Trump.

“Nëse jeni të ftuar në Shtëpinë e Bardhë dhe karrigia është vendosur sikur po merreni në pyetje, uluni si në foton numër 2 (Sharon Stone te ‘Bazic Instict’),” shkroi ajo, komenton Blic.

Përveç dënimit, Zaharova provokoi përkrahje ndaj fjalëve të saj në media dhe në rrjetet sociale. Kush janë kaq shumë miq të Rusisë në Serbi?

Eshtë e qartë se Rusia ka bërë lidhje, kontakte dhe ndikime në mjedisin serb. Kështu, për vite me radhë, Moska në Serbi ka financuar organizata të shumta, lëvizje dhe media pro-ruse dhe ruse. Lista përfshin më shumë se 100 organizata të ndryshme me një qëllim të qartë dhe unik – të distancojnë Serbinë nga Bashkimi Evropian dhe NATO.

Ajo që është më e rrezikshmja në të gjithë këtyë histori, konsiston në faktin se të veshur me një bluzë me imazhin e Putinit, djemtë e rrezikshëm nuk bëjnë asgjë tjetër veçse avokojnë “qëndrime ekstreme”, përhapin frymë raciale dhe forma të tjera të diskriminimit nën parullën se ata që nuk mendojnë si ata janë “serbo-urrejtës”.

Më e zëshmja në atë është e ashtuquajtura Lëvizja Popullore Serbe “Nashi”, e cila për vite me radhë është e njohur pikërisht nga fjalori i saj inflamator. Udhëheqësi i kësaj lëvizjeje, Ivan Ivanoviç, dikur publikoi një listë të “30 urrejtësve dhe tradhtarëve më të mëdhenj serbë” në faqen e internetit të organizatës, duke përfshirë një numër të madh të figurave publike, aktorë, regjisorë, shkrimtarë, analistë politikë dhe gazetarë.

Pse po e përmendim këtë organizatë tani? Sepse ishin ata që mbruan të paktën lëvizjen e papërshtatshme të Maria Zaharovas dhe kështu e bënë të qartë se si politika ruse menaxhon grupet ekstremiste në këtë vend dhe përhap ndikimin e saj shkatërrues dhe të prapambetur.

Dhe për shkak të gjithë kësaj, tani shtrohet pyetja, si është në të vërtetë kjo “Rusi miqësore”?

Sidoqoftë, pas kaosit të përgjithshëm, Zaharova i kërkoi falje Vuçiçit me të njëjtat fotografi, duke deklaruar se “gjithçka ishte keqinterpretuar”, madje edhe Ministri i Punëve të Jashtme, Sergey Lavrov, i bëri thirrje Vuçiçit për të hekurosur marrëdhëniet. Sidoqoftë, pas “qumështit të derdhur”, kishte ende një shije të hidhur dhe një përfundim që u diskutua shumë në periudhën e mëparshme – që Rusia e sheh Serbinë si një provincë ruse. Le të kujtojmë vetëm shpërthimin e ambasadorit të mëparshëm rus dhe thirrjen në mes të Serbisë: “A ka serbë këtu?!”

Nëse marrëdhëniet midis Rusisë dhe Serbisë janë tashmë kaq të ekspozuara, a është koha që, për fillim, të vendoset padyshim një dry në bazën ruse në Nish?

Drejtori i Qendrës për Rajonalizëm, Aleksandar Popov, gjithashtu beson se Serbia duhet të dijë se cili është interesi i saj strategjik, dhe ai gjithashtu iu referua statusit diplomatik të Qendrës Humanitare Ruse në Nish.

Siç thotë ai, Rusia ishte irrituar nga këmbëngulja e vazhdueshme për këtë, prandaj i bëri presion Serbinë, ndërsa e shmangu atë.

“Gjithashtu, pyetja është nëse, të themi, BE do të kushtëzojë ndihmën për Serbinë. Kjo është arsyeja pse ne duhet të dimë se cili është interesi ynë strategjik” , i tha Popov Blic-it.

Siç pohon ai, “Vuçiç tani po përballet me realitetin se ai nuk mund të ulet me sukses në dy karrige dhe se njëra i shpëton atij. Ai gjithashtu thekson faktinm se BE është partneri më i madh i Serbisë dhe se luajtja e lojërave të dyfishta nuk është e mundur, si dhe se BE nuk i shikon në mënyrë të favorshme marrëdhëniet midis Serbisë dhe Rusisë, gjë që na u tha përmes raporteve të progresit”.