Baykar turk po përgatit një flotë mjetesh ajrore pa pilot

Prodhuesi turk i dronëve Baykar ka publikuar detaje të reja në lidhje me sistemin e tij të fundit të armatosur të dronëve, i krijuar për t’u ngritur nga një anije amfibe me shumë qëllime dhe plot me dronë, transmeton InfoShqip.

“Bayraktar TB-3, i cili është ende në zhvillim e sipër, do të jetë një model më i madh dhe më i aftë në të njëjtën familje si TB-2”, tha shefi i teknologjisë së kompanisë, Selcuk Bayraktar, gjatë një prezantimi në internet më 4 gusht.

“Kur filluam këtë projekt, asnjë dron me krahë fiks nuk mund të ngrihej nga anijet, të cilat kanë një pistë të shkurtër, të klasit LHD,” shpjegoi ai, duke përdorur ilustrime të dronit dhe platforma amfibe me shumë qëllime.

“Ne besojmë se TB-3, i cili mund të qëndrojë në ajër për një kohë të gjatë dhe i pajisur me municion, do të mbushë boshllëkun në këtë fushë,” tha Bayraktar.

Dronët e rinj Bayraktar TB-3 pritet të përdoren në anijen e re amfibe me shumë role TCG Anadolu. Sistemi i lëshimit është elegant në thjeshtësinë e tij. Edhe pse qartësisht ka kufizime, ai mund të ndihmojë Marinën Turke të bëhet operatori i parë transportues në botë me shumicën e dronëve.

Dronët e rinj të armatosur do të kenë një masë ngritjeje prej 1450 kilogramësh dhe do të mund të fluturojnë 24 orë në ditë, sipas infografikës së prezantimit. Përveç kësaj, TB-3 do të jetë në gjendje të fluturojë në lartësi të mëdha dhe krahët e tij do të palosen kur të jetë në bord. Avioni i ri është planifikuar të kryejë fluturimin e parë provë në vitin 2022.

TCG Anadolu do të jetë në gjendje të mbajë nga 30 deri në 50 drone Bayraktar TB3, që është një numër shumë domethënës, veçanërisht duke marrë parasysh faktin se në të ardhmen ata do të fluturojnë së bashku të shoqëruar nga droni MIUS, i cili do t’u sigurojë mbrojtje luftarake./InfoShqip.com