Zyrtari i lartë amerikan zbulon të dhënat e reja: Virusi po shuhet me një ritëm shumë më të shpejtë nga këta dy faktorë

Shtëpia e Bardhë po bën kërkime mbi përfitimet e dritës së diellit dhe lagështinë në zvogëlimin e kërcënimit të koronavirusit ndërsa Presidenti Donald Trump inkurajon shtetet të lëvizin për të rihapur ekonomitë e tyre, shkruan sot The New York Times.

Studimet e kaluara nuk kanë gjetur prova të forta që temperaturat e larta dhe lagështia më e lartë e pranverës dhe verës do të ndihmojnë në zvogëlimin e përhapjes së virusit.

Por William Bryan, drejtori i shkencës dhe teknologjisë në Departamentin e Sigurisë së Brendshme tha në një konferencë të Shtëpisë së Bardhë të enjten se ka “rezultate të tjera” nga hulumtimet e reja që sugjerojnë se drita diellore ka një efekt të fuqishëm në vrasjen e virusit në sipërfaqe dhe në ajër.

Ai tha se shkencëtarët kanë parë një efekt të ngjashëm nga temperaturat më të larta dhe lagështia. Një laborator në Maryland po kryen testime mbi virusin që nga shkurti, tha Bryan.

Virusi po vdes me një ritëm shumë më të shpejtë vetëm nga ekspozimi ndaj temperaturave më të larta dhe vetëm nga ekspozimi ndaj lagështisë,” tha Bryan.

Bryan tha se njohuritë në lidhje me këtë mund të ndihmojnë qeveritarët kur marrin vendime se si dhe kur të hapin ekonomitë e tyre shtetet. Sidoqoftë, ai theksoi se rezultatet e shfaqura të studimeve të dritës dhe nxehtësisë nuk zëvendësojnë rekomandimet për distancimin shoqëror.

Trump, i cili vazhdimisht ka kërkuar lajme shpresëdhënëse në lidhje me përmbajtjen e virusit, është pyetur nëse është e rrezikshme të bësh njerëzit të mendojnë se do të ishin të sigurt duke shkuar jashtë në nxehtësi, duke marrë parasysh që kaq shumë njerëz kanë vdekur në Florida.

“Shpresoj që njerëzit të shijojnë diellin. Dhe nëse ka një ndikim, kjo është e shkëlqyer”, u përgjigj Trump, duke shtuar,” Ishte vetëm një sugjerim nga një laborator i shkëlqyer nga një njeri shumë, shumë i zgjuar, mbase brilant”.

“Unë jam këtu për të paraqitur ide, sepse ne duam ide për të hequr qafe këtë gjë. Dhe nëse nxehtësia është e mirë, dhe nëse rrezet e diellit janë të mira, kjo është një gjë e shkëlqyer”, tha presidenti i SHBA.

Trump theksoi se studiuesit po shikonin gjithashtu efektet e dezinfektuesve në virus dhe pyesnin nëse ato mund të injektoheshin te njerëzit, duke thënë se virusi “iu bën një diçka të tmerrshme mushkërive, kështu që do të ishte interesante të kontrollohej”. Bryan tha se nuk kishte konsideratë për këtë.

Deklaratën e Bryan e postoi në Twitter dhe Instagram edhe Ivanka Trump.

Presidenti ka folur shpesh për perspektivat e terapive të reja dhe ka ofruar afate kohore për zhvillimin e një vaksine.

Në fillim të muajit, këshilltarët shkencorë i thanë Shtëpisë së Bardhë se akoma nuk ka prova të mira se nxehtësia dhe lagështia e verës do të frenonin virusin pa masat e vazhdueshme të shëndetit publik.

Studiuesit e mbledhur nga Akademitë Kombëtare të Shkencave, Inxhinierisë dhe Mjekësisë kanë analizuar studimet e bëra deri më tani për të testuar mbijetesën e virusit në kushte të ndryshme laboratorike, ashtu si edhe gjurmimi se ku dhe si COVID-19 është shpërndarë deri tani.

“Duke pasur parasysh që vendet aktualisht me temperatura verore”, të tilla si Australia dhe Irani, po përjetojnë përhapje të shpejtë të virusit, një rënie e rasteve me rritjen e lagështisë dhe temperaturave nuk duhet të supozohet”, shkruanin studiuesit më parë në prill në përgjigje të pyetjeve nga Zyra e Shkencës dhe Teknologjisë të Shtëpisë së Bardhë.

Për më tepër, raporti citon mungesën globale të imunitetit ndaj virusit të ri dhe konkludoi, “nëse ka një efekt të temperaturës dhe lagështisë në transmetim, mund të mos jetë aq i dukshëm sa me viruset e tjerë të frymëmarrjes për të cilët ka të paktën pjesërisht imunitet”.

Ata vunë në dukje se gjatë 10 pandemive të mëparshme të gripit, pavarësisht se në cilën sezon filluan, të gjithë kishin një kulm të dytë, rreth gjashtë muaj pasi virusi u shfaq për herë të parë.

Në Mars, Dr. Michael Ryan, shefi i urgjencave i Organizatës Botërore të Shëndetit. tha, “Ne duhet të supozojmë se virusi do të vazhdojë të ketë aftësinë për t’u përhapur, dhe është një shpresë e rremë për të thënë po, thjesht do të zhduket gjatë verës si gripi.”