Udhëkryqi malazez, Azem Vllasi: Ky është mesazhi im për Dritan Abazoviçin

Azem Vllasi, një ish-politikan jugosllav, një person pa të cilin nuk mund të shkruhet historia jo vetëm e Kosovës por edhe e ish-Jugosllavisë, një nga kundërshtarët më të mëdhenj të Sllobodan Millosheviçit, por edhe ndër viktimat e tij të para, dhe një simbol i rezistencës ndaj sulmeve të Serbisë ndaj Kosovës, tha për median boshnjake, se ai i dërgoi një mesazh politikanit të ri shqiptar, Dritan Abazoviç, njeriu i parë i lëvizjes qytetare URA (lista “Bardh e Zi”), i cili ishte vendimtar për qeverisjen e Malit të Zi pas zgjedhjeve.

Në ndërkohë, u mbajt një takim midis liderëve të koalicioneve, “Për Ardhmërinë e Malit të Zi”, “Paqja është kombi ynë” dhe “E Zeza në të Bardhë”, Zdravko Krivokapiç, Aleksa Beçiç dhe Dritan Abazoviç, të cilët, siç u tha, duhet të formojnë qeverinë e ardhshme dhe që kanë rënë dakord për disa parime mbi të cilat do të mbështetet.

Abazoviç ishte katër vjeç kur Vllasi kundërshtoi Millosheviçin dhe u arrestua, kështu që ai mund të flasë për politikën në ish-Jugosllavi me shumë baza dhe njohuri.

Ky avokat dhe analist i respektuar i tha medias së Sarajevës, aty ku Abazoviç ka studiuar e është diplomuar, se është e pakonceptueshme që ai, Abazoviç, të hyjë në një koalicion me një formacion Kishë-Cetnik-Rusi që “kurrë nuk e fshehu faktin se synon të marrë Malin e Zi në krahët e Serbisë dhe Rusisë dhe kështu të devijojë nga rruga e Evropës integrimi dhe vlerat “.

“Si student i Sarajevës, ai duhet të dijë se çfarë krimesh ka prodhuar ideologjia çetnike te Serbisë së Madhe, sidomos kundër boshnjakëve dhe jo-serbëve të tjerë në Bosnjë, se si Sarajeva u masakrua nga forcat çetnike…Sarajeva ku ai më vonë studioi. Ai gjithashtu duhet të dijë se e njëjta politikë e Serbisë së Madhe u ndoq dhe ndaj shqiptarëve në Kosovë. Me opozitën çetnik serbo-ruse që tani do të merrte pushtetin në Podgoricë, ai u bashkua vetëm nga kritikat dhe sulmet e pamëshirshme ndaj qeverisë aktuale në Mal të Zi,” tha Vllasi.

Sidoqoftë, ai beson se motivet e Abazoviçit ndryshojnë nga pjesa pro-serbe dhe pro-ruse e opozitës malazeze dhe se “ai e kupton këtë”.

Sipas tij, Abazoviç, natyrisht, mund të ketë një qëndrim kritik ndaj mënyrës aktuale të ushtrimit të pushtetit në Malin e Zi.

“Ai mund të mbajë një qëndrim kaq kritik. Sidoqoftë, i angazhuar për integrimin evropian, ai më tepër mund të kishte një vend në koalicion me DPS, i cili ende fitoi më shumë vota dhe të luftonte për një qeveri më të mirë në Malin e Zi. Situata të tilla në zgjedhjet parlamentare nuk janë të panjohura dhe demokracia i njeh ato ku kundërshtarët politikë të zemëruar gjejnë një gjuhë dhe platformë të përbashkët për qeverisje më të mirë. Unë mendoj se Abazoviç do të preferonte të kishte një vend në një koalicion me DPS apo edhe një fytyrë të pastër në opozitë, sesa me ata me të cilët ai në thelb ka qëllime dhe aspirata të kundërta “, tha ai.

“Pavarësisht gjithçkaje, nuk mund të besoj se Dritan Abazoviç mund të jetë kundër interesave të shqiptarëve të tij dhe shtetit të Malit të Zi”, theksoi Vllasi.