Trump paraqet ‘teorinë’ e radhës: Nëse bëjmë më pak testime, do kemi më pak raste me koronavirus

Presidenti dhe nënkryetari i Shteteve të Bashkuara po kërkojnë të sigurojnë publikun se pandemia e koronavirusit ka kaluar kulmin e saj në vend, megjithë alarmin e vazhdueshëm midis shumë zyrtarëve shëndetësor.

Rritja e rasteve të reja të COVID-19 dhe vdekjeve në përgjithësi në Shtetet e Bashkuara është ngadalësuar, por disa pika të reja të nxehta po shfaqen.

Numri i parashikuar i vdekjeve deri më 1 tetor u rrit të hënën në 201,129 nga Instituti për Metrikat Shëndetësore dhe Vlerësimi në Universitetin e Uashingtonit. Që nga e hëna, virusi i ri ka vrarë më shumë se 116,000 njerëz në Shtetet e Bashkuara, dhe 2.1 milion kanë testuar pozitivë për COVID-19, sipas Universitetit Johns Hopkins.

“Nëse ndalojmë testimin tani, do të kemi shumë pak raste, nëse ka,” pohoi Trump.

Më parë gjatë ditës, presidenti, në mediat sociale, e quajti “testimin e një shpate me dy tehe” që e bën vendin “të duket keq”, por është “mirë të kesh”.

“Shkalla e testit të pozitivitetit mbetet shumë e qëndrueshme në vend”, përveç për shumë pak shtete, sipas Zëvendës Presidentit Mike Pence, i cili foli para gazetarëve së bashku me presidentin në dhomën e kabinetit. “Në përgjithësi, populli amerikan duhet të lavdërohet” për ndërmarrjen e hapave për t’i lejuar shtetet të rihapen në mes të pandemisë.

Shumë shtete filluan të largonin disa nga masat e tyre sociale për distancimin muajin e kaluar. Zyrtarët e shqetësuar kanë theksuar se rihapja e ekonomisë para kohe mund të çojë në një valë të dytë të infeksioneve.