Suedia në një renditje infeksioni me Shqipërinë, kryepidemiologu i saj sulmon OBSH-në

Shefi epidemiolog i Suedisë, Anders Tegnell, ka sulmuar Organizatën Botërore të Shëndetit (OBSH), pasi vendosi vendin e tij në një listë të vendeve me transmetim të përshpejtuar të koronavirusit, i cili mund të mposht sistemet shëndetësore.

“Fatkeqësisht, ky është një vlerësim plotësisht i gabuar i të dhënave suedeze,” tha Tegnell.

Zyra Evropiane e OBSH-së lëshoi ​​të enjten një listë me 11 vende me transmetim të përshpejtuar të virusit, duke përfshirë Suedinë, Bosnjen, Armenia, Shqipërinë, Kosovën, Maqedoninë Veriore dhe Ukrainën.

Suedia ka parë një rritje të mprehtë të numrit të rasteve COVID-19, por ia atribuon kësaj një numri të shtuar të testeve.

“Ne mund të tregojmë të gjithë parametrat e tjerë që matim, domethënë, sa raste serioze kemi, dhe ato po zvogëlohen. Numri i personave të pranuar në kujdes intensiv është në një nivel shumë të ulët, madje madje numri i vdekjeve ka filluar të bjerë, “shpjegoi Tegnell.

Suedia ka mbrojtur në mënyrë të përsëritur strategjinë e saj, duke sqaruar se devijon pak nga vendet e tjera, përkundër faktit se ajo kurrë nuk ka vendosur një bllokadë të plotë. Tubimet e mëdha janë të ndaluara, por restorantet dhe shkollat ​​e ciklit të ulët janë të hapura. Qeveria u bëri thirrje qytetarëve që të zbatojnë me ndergjegje individuale masat e e distancimit shoqëror, pra pa imponim nga shteti.

Në Suedi, më shumë se 63,000 raste të infeksionit koronavirus janë konfirmuar deri më tani, ndërsa 5,230 njerëz kanë humbur jetën.