Skenari i opozitës turke për të rrëzuar Erdoganin

Gjashtë parti opozitare turke po rrisin bashkëpunimin e tyre me synimin për të mposhtur Erdogan dhe partinë e tij, “AKP” në zgjedhjet e vitit 2023.

Duke zgjeruar bashkëpunimin e tyre që i ndihmoi të godisnin Erdoganin në zgjedhjet lokale të vitit 2019, palët mbajtën një takim të tretë të martën, sipas “Reuters” dhe po planifikojnë takime javore për të rënë dakord mbi parimet e përbashkëta deri në fund të vitit.

Agjencia ndërkombëtare e lajmeve citoi zyrtarë të përfshirë në bisedime dhe analistë politikë të thoshin se “opozita në Turqi po bën një përpjekje që nuk është bërë kurrë më parë: të bashkohet për t’u përballur me qeverinë”.

“Protothema” shkruan se mbështetja për qeverinë e Erdoganit po zvogëlohet mes kritikave për mënyrën se si po trajton problemet financiare të tilla si inflacioni i lartë dhe papunësia, p andemia C ovid-19, zjarret dhe përmbytjet.

Sondazhet tregojnë se “AKP” është rreth 31-33%, nga 42.6% në zgjedhjet parlamentare 2018, dhe aleati i saj nacionalist, “MHP” në 8-9%, nën 11,1% të votave, një përqindje që do ta bënte Erdogan të humbiste kontrollin e parlamentit në zgjedhjet e ardhshme.