OBSH bën thirrje për rimbyllje. Rritje rekord e rasteve të COVID-19, 212.326 në 24 orë

Numri i rasteve të reja me Covid-19 në të gjithë botën ka arritur një rekord tëri prej 212.326 raste në 24 orë, sipas një raporti të situatës nga Organizata Botërore e Shëndetit. Raporti thotë se ka pasur më shumë se 10.9 milion raste të konfirmuara Covid-19 globalisht, me 212.326 raste të reja në 24 orët e fundit. Ka pasur të paktën 523,011 vdekje në të gjithë botën që prej fillimit të pandemisë, me 5,134 prej atyre vdekjeve të raportuara në 24 orët e fundit.

Virusi, i cili u shfaq për herë të parë në Kinë, është përhapur në të gjithë botën me epiqendër duke u zhvendosur nga Azia Lindore në Evropë dhe më pas në Amerikë. Rritja më e madhe e raportuar të Shtunën ka ndodhur në Amerikën Veriore dhe Jugore, që ka parë 129,772 raste të reja në 24 orët e fundit, duke e çuar totalin në rajon në afro 5.58 milion. Azia Juglindore kishte 27.947 raste të reja me Indinë dhe Bangladeshin që panë rritjen më të madhe në rajon.

Rajoni i Mesdheut Lindor pa 20.043 raste të reja me Arabinë Saudite, Pakistanin dhe Iranin më të goditurat. Evropa pa 19,694 raste të reja me rritjen më të madhe në Rusi. Afrika kishte 12.619 raste të cilat raportuan me shumicë dërrmuese në Afrikën e Jugut, dhe Paqësori Perëndimor, që përfshin Kinën, pati 2,251 raste të reja. Europa ka gjithsej 2.75 milion raste, Mesdheu Lindor ka 1.13 milion, Azia Juglindore ka afro 900,000, Afrika ka më shumë se 342,000, dhe Paqësori Perëndimor ka gati 222,000 raste.

OBSH vuri në dukje se faktorë si zbulimi i rasteve, përkufizimet, strategjitë e testimit, raportimi dhe koha e vonesave ndryshojnë midis vendeve, territoreve dhe zonave. Një zyrtar i lartë i agjencisë paralajmëroi këtë javë se disa vende mund të duhet të rivendosin masat e bllokimit pasi përpiqen të përmbajnë virusin.