Ekspertët: Ç’ndodh nëse vaksina anti-Corona vonohet apo nuk zhvillohet kurrë?

Ndërsa vendet në mbarë botën vuajnë efektet e masave kufizuese të paraqitura për të parandaluar përhapjen e llojit të ri të koronavirusit, shumë zyrtarë po rrisin pritjet e publikut se do të zhvillohet një vaksinë COVID-19.

Por çfarë ndodh nëse vaksina nuk gjendet? Sepse nuk do të ishte hera e parë.

“Ka disa sëmundje që nuk kanë ende vaksinë,” tha Dr. David Nabarro, profesor në London College, shkruan CNN.

Kështu, për gati 40 vjet, njerëzimi ka pritur vaksinën kundër HIV, e cila shkakton SIDA.

Nëse nuk ka vaksinë për COVID-19, do të thotë që njerëzit do të duhet të mësojnë të jetojnë me koronavirusin. Në përputhje me rekomandimet e ekspertëve, masat e karantinës do të hiqesn dhe gradualisht do të rivendosen disa nga liritë që janë pjesë e jetës.

Sidoqoftë, testimi për COVID-19 dhe monitorimi i kontakteve të infektuara gjithashtu do të bëhej pjesë e jetës sonë. Dhe në shumë vende, një kthim i papritur i masave të vetë-imponuara do të ishte i mundur në çdo kohë.

Edhe nëse ilaçet do të zhvilloheshin, ne nuk do të mund të parandalonim përsëritjen e epidemisë pa vaksinën.

Kjo është arsyeja pse shoqëria duhet të jetë e gatshme të mbrohet vazhdimisht kundër koronavirusit, por gjithashtu duhet të përgatitet për vazhdimin e jetës shoqërore dhe ekonomike,” vuri në dukje Nabarro.

Sidoqoftë, shumica e ekspertëve janë të bindur se vaksinat COVID-19 do të jenë, pjesërisht, sepse virusi nuk mutacionohet shpejt. Disa presin që ajo të zhvillohet brenda një viti ose në një vit e gjysmë, megjithëse asnjë vaksinë nuk është zhvilluar kaq shpejt.