A pati sukses apo dështoi strategjia e Suedisë kundër Covid-19?

Suedia shpresonte se imuniteti i tufës do të parandalonte Covid-19. Kjo qasje ndaj këtij virusit ka shkaktuar shumë viktima. Disa shkencëtarë shprehen se shembulli i vetëm që ka dhënë qeveria është se si të mos veprosh me një sëmundje infektive vdekjeprurëse.

Suedia është konsideruar shpesh një lider kur bëhet fjalë për çështje globale humanitare, si pritja e refugjatëve dhe lufta kundër ngrohjes globale. Në pandeminë Covid-19, Suedia gjithashtu ngjalli interes në të gjithë botën me qëndrimin e saj të butë pa karantinë, me kufizime kryesisht vullnetare.

Fitimi i imunitetit të tufës, kur një pjesë e madhe e popullsisë është e infektuar dhe duke zhvilluar kështu imunitet, nuk ishte qëllimi zyrtar i Agjencisë Suedeze të Shëndetit Publik.

Shkalla e vdekshmërisë së pabesueshme

Në deklarata të mëpasshme, agjencia këmbënguli që fëmijët e vegjël të shkojnë në shkollë me detyrim, dhe rëndësia e testimit u zvogëlua për një kohë të gjatë, agjencia refuzoi të pranonte rëndësinë e përhapjes asimptomatike të virusit dhe prapë nuk pranon të rekomandojë maska​​për publikun, pavarësisht provave dërrmuese të efektivitetit të tyre. Për më tepër, qëllimi zyrtar i autoriteteve suedeze ka qenë gjithmonë që të mos e shtypin pandeminë, por ta ngadalësojnë atë, në mënyrë që të mos shkatërrojnë sistemin shëndetësor.

Disa organe, përfshirë Organizatën Botërore të Shëndetit, kanë dënuar imunitetin e tufës si strategji. Nëse imuniteti i tufës ishte një qëllim apo një efekt anësor i strategjisë suedeze, si doli? Jo aq i mirë, sipas rezultateve të hulumtimit të vetë agjencisë.

Përqindja e suedezëve që kanë antitrupa vlerësohet të jetë nën 10%, kështu që nuk ka as imunitet të ngushtë ndaj një tufe. E megjithatë, shkalla e vdekjeve në Suedi është alarmante. Suedia ka një numër më të lartë viktimash sesa Shtetet e Bashkuara, 556 vdekje për milion, krahasuar me 425 që nga 20 korriku.

Mësoni nga gabimet e Suedisë

Është e mundur që organi i shëndetit publik në të vërtetë besonte se qasja suedeze ishte më e përshtatshme dhe e qëndrueshme, dhe se në vendet e tjera, shumë prej të cilave kanë futur karantinë, situata do të ishte më e keqe.

Ndoshta kjo, dhe jo imuniteti i tufës, është arsyeja kryesore pse autoritetet i përmbahen dëshpërimisht strategjisë së tyre. Ose mbase ngurrimi për të pranuar gabimet fillestare dhe për të marrë përgjegjësinë për mijëra vdekje të panevojshme ndihmon që strategjia të mos ndryshojë. Sidoqoftë, rezultati në këtë fazë është jo i qartë.

Ne besojmë se Suedia mund të përdoret si model, por jo në atë mënyrë siç u mendua fillimisht. Përkundrazi, ai mund të shërbejë si një grup kontrolli dhe t’i përgjigjet pyetjes se sa masa efektive të distancimit vullnetar dhe të dobët janë në Suedi në krahasim me karantinën, testimin agresiv, kërkimin e kontaktit dhe përdorimin e maskave.

Në Suedi, strategjia ka çuar në vdekje, pikëllim dhe vuajtje, dhe mbi të gjitha nuk ka shenja që ekonomia suedeze ka arritur më mirë sesa në shumë vende të tjera. Aktualisht, ne kemi dhënë një shembull për pjesën tjetër të botës se si të mos merresh me një sëmundje infektive vdekjeprurëse.

Përfundimisht, kjo do të kalojë dhe jeta do të kthehet në normalitet. Trajtimet e reja mjekësore do të vijnë dhe përmirësojnë prognozën. Shpresojmë që do të ketë një vaksinë. Deri atëherë, vazhdoni kështu. Dhe mos e ndiqni shembullin suedez, – deklarojnë studiuesit suedezë.