Virologu kryesor gjerman: Corona së shpejti një ftohje e zakonshme, pse mutacionet janë një lajm i mirë

Një valë e re e infeksioneve në Kinë, e dukshme e shkaktuar nga një koronavirus i mutuar, nuk është shkak për panik. Me mutacionin, SARS CoV-2, një virus që ka ngjallur frikë në botë, së shpejti mund të bëhet një ftohje e zakonshme, shkruan Deutsche Welle.

Zhvillimi i një vaksine apo ilaçi efektiv kundër një lloji të ri të koronavirusit është i ndërlikuar, pikërisht sepse virusi po ndryshon vazhdimisht. Në rreth gjysmë viti nga shpërthimi i pandemisë, shkencëtarët kanë regjistruar 100 mutacione të ndryshme në SARS CoV-2 në të gjithë botën.

Variante ose ndryshime të tilla janë normale pasi struktura gjenetike e virusit ndryshon dhe shfaqen subspecie të reja. Karakteristikat e virusit gjithashtu mund të ndryshojnë. Pasojat mund të jenë një dobësim i virusit origjinal, por edhe për ta bërë atë më agresiv.

Variantet e ndryshme konfirmojnë gjithashtu pse një patogjen në një rajon të caktuar të botës shkakton valë infeksioni me ashpërsi të ndryshme dhe pse njerëzit reagojnë ndryshe ndaj infeksionit.

Frika nga vala e dytë në Kinë

Kina, vendi nga i cili buroi virusi, në fakt ka arritur të sjellë nën kontroll SARS-CoV-2 me kufizime vendimtare të lëvizjes. Javët e fundit, janë testuar vetëm njerëzit që janë kthyer nga jashtë.

Kohët e fundit, infeksione të reja janë ri-regjistruar në disa provinca kineze, dhe këtë herë është e qartë se ato kanë origjinën në Kinë.

Në të njëjtën kohë, testet e para treguan se një variant i ri i patogjenit po qarkullon në Kinë. Virusi SARS-CoV-2 i gjetur në Pekin është pak i ndryshëm nga ai që goditi më parë Kinën, tha për Global Times epidemiologu i shërbimit shëndetësor kinez Zeng Guang. Rezultatet tani duhet të krahasohen me analiza nga vendet e tjera në mënyrë që të gjurmohet linja e origjinës së patogjenit.

Masat mbrojtëse të njëpasnjëshme

Gjurma e tanishme e virusit ka çuar shërbimet shëndetësore në një treg aty ku pritet e tregëtohet salmon i importuar, në tregun me shumicë Xinfadi në Pekin. Por nuk dihet nga vjen salmoni, duke pasur parasysh që Kina importon këtë specie peshku nga Norvegjia, Kili, Australia, Kanadaja dhe Ishujt Faroe.

Por që virusi të përhapet te njerëzit nga salmoni është shumë befasuese. Deri më tani, është zbuluar se rreziku i transmetimit është më i madh kur bëhet fjalë për gjitarë si kuajt, delet, lepujt ose macet. Kur bëhet fjalë për zvarranikët, peshqit ose zogjtë, rreziku i transmetimit është, sipas studimeve të mëparshme, shumë i vogël.

Sidoqoftë, tregu me shumicë Xinfadi është mbyllur për arsye parandaluese. Rreth 10,000 tregtarë dhe punonjës duhet të testohen për virusin SARS-CoV-2 sa më shpejt të jetë e mundur.

Për më tepër, disa blloqe apartamentesh në jug të Pekinit janë bllokuar dhe shkollat ​​dhe kopshtet janë mbyllur. Hapja e planifikuar e shkollave në Pekin është zgjatur, garat sportive dhe udhëtimet në grupe në provinca të tjera janë anuluar.

Si ndodhin mutacionet?

Në mënyrë që të shumohen, viruset përdorin qelizat pritëse. Kur viruset sulmojnë një host, ata lëshojnë informacion gjenetik nga bërthama në qelizën e infektuar. Në këtë mënyrë, qelizat e trupit riprodhojnë miliona kopje të virusit. Sidoqoftë, në riprodhime të tilla, gabimet e kopjimit ndodhin, dhe çdo gabim gjithashtu ndryshon kodin gjenetik të virusit; kështu ai mutohet.

Ku dhe si koronavirusi i ri SARS-CoV-2 u transmetua për herë të parë te njerëzit nuk është sqaruar deri më tani. Shkencëtarët tani supozojnë se virusi është përhapur në qytetin kinez Wuhan. Virusi me të cilin virusi lidhet me qelizat mendohet se tashmë ka mutuar në kafshën pritëse; mbase në një lloj butakut. Në çdo rast, ky mutacion mundësoi transmetimin e virusit në qelizat njerëzore.Trupi i njeriut është në parim vetëm në një situatë për të mbrojtur veten kundër viruseve të tilla. Prodhon antitrupa që e mbrojnë atë nga virusi dhe e bëjnë atë imun ndaj patogjenëve që shkaktojnë sëmundje.

Por nëse patogjeni mutohet, dhe antitrupat programohen në një version më të vjetër të patogjenit, atëherë antitrupat janë më pak efektivë.

Për të njëjtën arsye, rregullisht marrim ftohje. Sepse, trupat tanë tashmë kanë krijuar antitrupa për atë të mëparshmin, por ne nuk kemi antitrupa të reja për mutacionin e ri të patogjenit.

A janë mutacionet e rrezikshme?

Ka shumë për të sugjeruar që një valë e re e infeksioneve në Kinë është e lidhur me virusin e mutuar por këtë herë simptomat po zhvillohen më ngadalë. Nuk ka asnjë arsye për t’u frikësuar, sepse mutacioni nuk e bën domosdoshmërisht virusin më të rrezikshëm. Disa mutacione madje mund të dobësojnë ndjeshëm virusin.

Christian Drosten nga Spitali Charité i Berlinit e shikon mutacionin pozitivisht. Virusi i ri në këtë mënyrë riprodhohet edhe më mirë në hundë dhe transmetohet më mirë”, tha virologu, duke treguar studimet e fundit. Me mutacionin, i cili prek kryesisht zonën e hundës, virusi mund të shumëfishohet më mirë”, gjë që çon në epidemi të vërtetë duke u dobësuar me kalimin e kohës”, tha Drosten.

Virusi gjithashtu mund të sulmojë mukozën e mushkërive, duke e bërë një person të ndjehet i sëmurë (simptomatik), kjo është arsyeja pse ai qëndron në shtëpi dhe kështu parandalon që virusi të përhapet më tej.

Një virus madje mund të dobësohet aq shumë nga mutacionet sa që përfundimisht zhduket plotësisht, siç ndodhi me patogjenin SARS-CoV në 2003.

Në nëntor 2002, epidemia e parë e virusit SARS nga Kina jugore u përhap në të gjitha kontinentet brenda vetëm disa javësh. Si pandemi e parë në shekullin XXI, ajo shkaktoi frikë të madhe tek popullata. Edhe pse virusi shkaktoi sindromën e rëndë të frymëmarrjes akute (SARS), vetëm 774 njerëz vdiqën prej tij në rreth gjysmë viti.

Më pas, në verën e vitit 2003, numri i personave të infektuar rishtas binte vazhdimisht. Në maj 2004, Organizata Botërore e Shëndetit njoftoi se pandemia SARS ishte tejkaluar, raporton Deutsche Welle.