Treni ultra i shpejtë, nga Parisi në Berlin për vetëm katër orë në rrjetin evropian të trenave ultra të shpejtë

Rrjet i ri evropian me trena ultra të shpejtë – duke përfshirë një lidhje treni katër orësh nga Parisi në Berlin

Paketa e rimëkëmbjes ekonomike e BE-së Covid-19 mund të përdoret për të financuar një rrjet evropian treni ultra të shpejtë – duke përfshirë një lidhje treni katër orësh nga Parisi në Berlin.

Paketa e rimëkëmbjes prej 2 trilionë eurosh e BE për ekonomitë e shpërthyer nga pandemia e koronavirusit dhe bllokimi pasues i saj është drejtuar nga presidenti francez Emmanuel Macron dhe kancelarja gjermane Angela Merkel, dhe synon të shmangë një recesion të dëmshëm dhe të qëndrueshëm.

Kjo ka të bëjë me qëllim të ndihmojë industritë veçanërisht të goditura keq nga bllokimi, siç është turizmi.

Por një raport nga Instituti i Vjenës për Studime Ekonomike që shikon mënyrat e shpenzimit të fondit për të dhënë përfitimin më të madh gjithashtu sugjeron një seri projektesh masive të infrastrukturës, përfshirë një rrjet evropian trenash ultra të shpejtë.

Dokumenti propozon një rrjet evropian treni me shpejtësi të lartë për t’u vendosur si pjesë e një programi të rimëkëmbjes nga kriza Covid-19 gjatë periudhës së viteve 2020. Rrjeti URT duhet të jetë një sistem i ri hekurudhor me shpejtësi të dyfishtë që është plotësues i rrjeteve ekzistuese.

Megjithatë, aty ku është e përshtatshme, edhe linjat ekzistuese mund të adaptohen. Duhet të arrihet një shpejtësi mesatare në intervalin 250-350 km / orë. Kjo do t’i lejonte pasagjerët të përgjysmonin kohën e udhëtimit hekurudhor aktual, për shembull, nga Parisi në Berlin në rreth katër orë, duke e bërë udhëtimin ajror për një pjesë të madhe të transportit të udhëtarëve brenda-evropian të vjetëruar.

Prerja me rreth gjysmën e operacioneve të brendshme të pasagjerëve ajrorë të BE-së ka potencial për të zvogëluar emetimet globale të aviacionit tregtar global për rreth 4-5 përqind. Përveç kësaj, kapacitetet e ngarkesave të hekurudhave do të rriteshin, transporti i shpejtë përshpejtohej dhe kështu edhe emetimet e automjeteve rrugore të zvogëloheshin.

Plani propozon katër rreshta.

Paris në Dublin – nga Parisi në Brest, duke marrë tragetin Brest-Cork më pas duke vrapuar nga Cork në Dublin. Raporti përshkruan këtë rrugë si ‘duke marrë një rëndësi shtesë në kontekstin e Brexit’.
Lisbona në Helsinki – vrapimi nga Lisbona përmes Spanjës dhe Francës, përmes Parisit, pastaj në Belgjikë dhe Hollandë përpara se të ndahej në një lak përmes Berlinit dhe më pas në Helsinki.
Brukseli për në Valetta – përmes Belgjikës, Gjermanisë, Zvicrës dhe Italisë përpara se të kaloni tragetin për në Maltë
Berlini në Nikosia – me një lidhje detare me traget midis Pireut dhe Paphos dhe një lak midis Vjenës dhe Sofjes.

Plani do t’i jepte Francës një 2,060 km hekurudhë me shpejtësi të lartë dhe Gjermanisë një 2,299 km shtese.