Plani djallëzor Rama-Erdogan, mediat greke: Shqipëria po konverton Vorio Epirin në Islam me afganët

Strehimi i refugjatëve nga Afganistani kë tërhequr vëmendjen edhe të mediabve greke. Fqinjët grekë gjithashtu janë të shqetësuar lidhur me planet “djallëzore” që sipas tyre po bëhen për të asimiluar pakicën greke që jeton në të ashtuquajturën ”Vorio Epir” në Shqipëri.

Sipas mediave, kryeministri Edi Rama ka planifikuar që t’i strehojë afganët në Himarë dhe në zona të tjera me minoritarë, për të zhdukur pakicën greke, ndaj edhe kërkojnë ndërhyjen e qeverisë greke.

ARTIKULLI I PLOTË:

Një “dhuratë nga qielli”! Kështu janë afganët për kryeministrin shqiptar Edi Rama, në planet e tij për të “asimiluar” fshatrat grekë të “Vorio Epirit” me mijëra refugjatë, duke ndryshuar përbërjen demografike të rajonit. Ajo që ai nuk mund të arrijë që nga viti 2016, nën pretekstin e rigjenerimit të frontit bregdetar, ia afroi brenda natës Amerika. Që në momentin e parë, qeveria Rama shprehu gatishmërinë për të “akomoduar” refugjatët afganë që largoheshin nga vendi, të cilët ishin partnerë në agjencitë perëndimore dhe misionet diplomatike. Është vlerësuar se shqiptarët do të presin përfundimisht 70,000 afganë dhe do t’i strehojnë në territoret e banuara nga pakica greke, veçanërisht në Himarë. Në fakt, nëse plani përfundon (do të përfundojë, nëse nuk ka reagim të fortë nga Athina), pakica greke do të ekzistojë vetëm në letër.

Që nga e enjtja (26/08), kryeministri shqiptar po reciton një “poezi të re” për afganët që vendi i tij do të pranojë në territorin e tij, në mënyrë që të qetësojë reagimet edhe të bashkatdhetarëve të tij, duke thënë se afganët nuk janë njerëz të zakonshëm. Rama, duke ndjekur “bosin e recetave”, Tayip Erdogan , u shfaq me humor gjoja të butë dhe poetik, duke pyetur veten: Si mund t’i lëmë këta njerëz në baltë? Si mund tua mbyllim përgjithmonë dritaren e krijimtarisë, ëndrrave dhe shpresave?

Gjëja shqetësuese është se, sipas Ramës, ky nuk është një vendbanim “i përkohshëm” i refugjatëve, pasi ata mund të qëndrojnë në Shqipëri përgjithmonë nëse duan. Sipas deklaratave të fundit të zyrtarëve shqiptarë, përfshirë Ministrinë e Jashtme, numri fillestar i refugjatëve që Shqipëria synon të presë në territorin e saj është 4000. Ky numër ndryshon nga deklarata në deklaratë.

Diplomatët vlerësojnë se ambasadat amerikane në këto vende, dhe në Ballkan në përgjithësi, po bëjnë presion të padurueshëm ndaj qeverive në Bullgari, Rumani, Shqipëri dhe Shkup për të pranuar refugjatë nga Afganistani si pjesë e detyrimeve aleate. E njëjta gjë nuk ndodhi me qeverinë në Athinë, pasi vendi ynë tashmë është nën presion me një numër të madh refugjatësh nga Siria, një fakt që Uashingtoni e njeh përmes misionit të tij diplomatik këtu.

Sa i përket asaj që do të thotë për Shqipërinë të ftohet hapur për të vendosur refugjatë afganë në territorin e saj, është e qartë se dyshja Turqi-Shqipëri do të përpiqet të shterojë ato lëvizje që do ta vënë Greqinë edhe një herë në një pozitë të vështirë.