Kush do të udhëheqë botën pas COVID-19?

Normalizimi pas coronavirusit është subjekt i një debati të ndezur në të gjithë botën, tani për tani. Megjithatë, ekzistojnë vetëm një numër i vogël studimesh shkencore për të mbështetur lëvizje të tilla për momentin.

Megjithatë, disa ekspertë argumentojnë se njerëzimi mund të fillojë të “rritet” drejt normalizimit në fund të majit.

Edhe pse virusi do të mbetet problem derisa të vihet në dispozicion një vaksinë, ka shenja të forta që pandemia do të vihet nën kontroll.

Natyrisht, pandemia COVID-19 ka pasoja të caktuara për politikën ndërkombëtare, shkruan Daily Sabah, përcjell Telegrafi.

Po sipas këtij mediumi, mbetet e paqartë se si do të ndryshojë përkufizimi i shtetësisë, në çfarë mase shtetet e dështuara do të destabilizojnë botën dhe si duket e ardhmja ekonomike e botës – për të mos përmendur besueshmërinë e organizatave ndërkombëtare dhe – natyrisht – përballjen midis Shteteve të Bashkuara dhe Kinës.

Qendra e Ministrisë së Jashtme të Turqisë për Kërkime Strategjike (SAM) sapo ka botuar një studim të rëndësishëm në të cilin ekspertët kryesorë sqaruan se si pandemia e coronavirusit mund të riformulojë të ardhmen.

Ja çfarë argumentuan disa prej tyre në atë raport:

Sipas kryetarit të SAM, Ufuk Ulutaş, ne do të hasim idenë e “shteteve të forta” më shpesh sesa në të kaluarën.

Megjithatë, kjo prirje nuk kërkon domosdoshmërisht autoritarizmin, si në Kinë.

Sipas një studimi të tillë, i cili të suksesshme përballjen me coronavirusin e sheh edhe Turqinë, suksesi edhe i vendeve si Gjermania dhe Koreja e Jugut kundër coronavirusit ofron njohuri për marrëdhëniet midis shteteve të forta dhe demokracisë.

Duke theksuar se shtetet e dështuara do të jenë objekt i debatit publik më shpesh në dritën e pandemisë, Ulutaş argumenton se dështimi i organizatave ndërkombëtare në luftimin e coronavirusit mund të paktën të nxisë “një shkallë revizionizmi”.

Meltem Müftüler-Baç i Universitetit Sabancı pohon se shtetet ka të ngjarë të heqin dorë nga disa aspekte të globalizmit për të mbrojtur qytetarët e tyre.

Şükrü Hanioğlu, ndërkohë, një profesor i historisë në Universitetin Princeton, beson se integrimi dhe bashkëpunimi global, i cili pati një tërheqje në fund të shekullit të 20-të, do të kthehet.

Ndërsa sipas shkencëtarit politik Burhanettin Duran thekson se pandemia nuk do të riformulojë historinë aq sa përshpejton zhvillimet në vazhdim.

Kur virusi të shkojë për mirë, bashkësia ndërkombëtare do të hasë diçka të ngjashme me pasigurinë e periudhës ndërluftuese, thotë ai, në vend se bashkëpunimit pas vitit 1945.

Ndërsa bashkëpunimi global dobësohet, konkurrenca e madhe e energjisë do të thellohet, duke nxitur turbullirat në proces, vlerësohet në shkrimin e DailySabah.

Në analizën e mediumit turk vlerësohet gjithashtu se situata në Libi është një çështje kyçe.

Përfshirja e tanishme e Rusisë përfaqëson një pikë kthese historike. Kështu, shkruhet ndër tjerash në analizën e mediumit turk, për sa i përket udhëheqjes post-pandemike, “situata në Libi do të jetë një pasqyrë të vlefshme”.