Ekspertët studiojnë hartat satelitore dhe thonë: Corona, ndoshta që prej gushtit 2019

Kur filloi përhapja e koronavirusit në të gjithë Kinën dhe botën? Fillimisht u përmend në fund të dhjetorit 2019 dhe në fillim të janarit 2020, por me kalimin e kohës, u shfaqën informacione se mund të ishte edhe më herët, në nëntor të vitit të kaluar.

Shkencëtarët nga Shkolla Mjekësore e Harvardit u përpoqën të marrin një përgjigje të kësaj pyetje duke analizuar të dhënat nga motori kinez i kërkimit Baidu dhe duke përdorur imazhe satelitore, dhe rezultatet ishin mjaft interesante, për shumë dhe të papritura, duke vërejtur se hulumtimi ende nuk është rishikuar nga shkencëtarë të tjerë.

Përkatësisht, ata studiuan imazhet satelitore të parkingjeve të spitalit nga gushti dhe shtatori i vitit të kaluar dhe i krahasuan me imazhet e marra një vit më parë. Në parkingun e spitalit më të madh në Wuhan, një rritje në numrin e makinave është vërejtur me 67 përqind, me rritje deri në 90 përqind të trafikut në spitalet e tjera në Wuhan.

Trafiku mesatar më i lartë ditor në spitale është regjistruar në mes të shtatorit dhe tetorit të vitit të kaluar, dhe megjithëse kjo në vetvete nuk është dëshmi e përhapjes së koronës, është veçanërisht interesante që në të njëjtën kohë motori kinez i kërkimit Baidu pa një rritje të madhe të kërkimeve për terma si diarre dhe kollë.

“Kjo është si të lidhesh një enigmë e ndërlikuar që po ndodhte në atë kohë,” komentoi një nga autorët e studimit, John Brownstein, për CNN. Ai theksoi se kurrë në histori nuk ka pasur një rritje kaq të madhe në kërkimet për simptoma të tilla si diarre, dhe është pikërisht numri i madh i njerëzve të testuar pozitivisht për virusin SARS-CoV-2 në Wuhan që kanë pasur këto simptoma.

Rezultatet e hulumtimit duket se janë prova e re që diçka ndodhi me të vërtetë shumë kohë përpara se të fillonin të shfaqen të dhënat zyrtare për përhapjen e COVID-19.

Nëse po pyesni veten pse u deshën kaq shumë muaj nga shfaqja e virusit deri në informacionin e parë në lidhje me përhapjen e tij, Brownstein thotë se është shumë e thjeshtë të humbasësh shenjat e hershme të një pandemie dhe se e njëjta gjë do të ndodhte nëse pandemia do të shfaqej në SHBA.