Këto janë katër qytetet më të mira për të huajt në Zvicër

Dy qytetet më të mëdha të Zvicrës (Cyrihu dhe Gjeneva) janë qendrat tradicionale të mërgimtarëve dhe gjithashtu më të shtrenjtat. Por ka edhe qytete të tjera zvicerane me shumë për të ofruar bashkësinë ndërkombëtare

Informacioni për të katër qytetet do të jetë i rëndësishëm për shtetasit e huaj. Mbani në mend edhe pse disa statistika datojnë që nga viti 2018 ose 2019, por janë më të fundit të botuara. Kjo është veçanërisht e rëndësishme në lidhje me shifrat e punësimit, pasi papunësia është rritur gjatë pandemisë Covid-19, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Bazel

Një nga avantazhet e këtij qyteti historik në veriperëndim të Zvicrës është pozicioni i tij gjeografik në kufirin e Gjermanisë dhe Francës. Kjo do të thotë që qyteti është ‘i hapur’ në kuptimin e mirëfilltë të fjalës – për shkak të vendndodhjes së tij në lumin Rhine dhe Bazeli krenohet me portin e vetëm tregtar të Zvicrës.

Si qendra e industrisë farmaceutike të Zvicrës me kompani të tilla si Novartis dhe Roche, qyteti ka tërhequr prej kohësh shtetas të huaj në brigjet e tij.

Në frontin e artit dhe kulturës, Bazeli ka 40 muze të klasit botëror, që është shumë për një qytet me rreth 200,000 njerëz.

Së fundmi, ekziston Qyteti i Vjetër i Bazelit. Me rrugët e saj të kalldrëmës me kalldrëm dhe arkitekturën historike, është një nga më të mirët e ruajtura dhe më të bukurit në Evropë.

Informacion i dobishëm:

Shtetasit e huaj: 36.4 përqind.

Shkalla e papunësisë: 3 përqind

Paga mesatare mujore neto: 5,280 franga

Qira mesatare (bazuar në madhësinë), 3 dhoma gjumi: 2.520 franga / muaj

Transporti publik: autobus, tramvaj

Aeroporti më i afërt ndërkombëtar: Cyrihu, rreth 100 km me tren ose autostradë.

Bernë

E vendosur afër kufirit gjuhësor midis Zvicrës franceze dhe Gjermane-folëse, kryeqyteti ka një qendër mesjetare shumë piktoreske të njohur nga UNESCO si një Trashëgimi Botërore Kulturore.

Pavarësisht nga madhësia relativisht e vogël (144,000 banorë), Berni posedon gjithashtu një nga shëtitoret më të gjata të blerjeve në Evropë.

Pse është ky qytet i shkëlqyeshëm për mërgimtarët? Një nga arsyet është se vendndodhja e saj qendrore dhe statusi politik do të thotë që banorët mund të përfitojnë nga transporti publik i shpeshtë dhe i besueshëm në qytete të tjera të mëdha zvicerane.

Informacion i dobishëm:

Shtetas të huaj: 16.3 përqind

Shkalla e papunësisë: 1.8 përqind

Paga mesatare mujore neto: 5,490 franga

Qiraja mesatare (bazuar në madhësinë), 3 dhoma gjumi: 2,485 franga

Transporti publik: autobus, tramvaj

Aeroporti më i afërt ndërkombëtar: Cyrihu, rreth 130 km me tren ose autostradë

Lozana

Kryeqyteti piktoresk Vaud ofron shumë për banorët ndërkombëtarë.

Në vitin 2019, ai u emërua ‘qyteti më i mirë i vogël në botë’ në Indeksin e Qyteteve të Vogla të revistës “Monocle”, i cili renditi 25 qytetet e vogla më të mira me një popullsi nën 200,000 banorë.

Lozana kryesoi tabelën për rrjetin e saj të transportit publik, perspektivën globale, popullsinë e larmishme, mjedisin natyror dhe faktorë të tjerë, përcjell tutje albinfo.ch.

Ai gjithashtu ka një nga universitetet më të mira në botë, Instituti Federal i Teknologjisë Zvicerane (EPFL), si dhe Shkollën e Menaxhimit të Mikpritjes Zvicerane me famë botërore.

Është një qytet shumë kozmopolit dhe disa kompani shumëkombëshe janë të vendosura ose në vetë Lozanë ose në zonat përreth saj.

Midis tyre janë Philip Morris International, Tetra, Owens-Illinois, Huawei Technologies dhe – vetëm 20 km larg në Vevey – Nestlé.

Nga perspektiva shëndetësore, Lozana është vendndodhja e spitalit më të madh universitar të Zvicrës, CHUV.

Vendndodhja e Lozanës në bregun e Liqenit të Gjenevës gjithashtu ofron një hyrje të lehtë dhe të përshtatshme për në Francë – qyteti i Evianit mund të arrihet me traget në gjysmë ore.

Informacion i dobishëm:

Shtetas të huaj: 43.2 përqind

Shkalla e papunësisë: nuk ka shifër të disponueshme për Lozanë; 3 përqind në Vaud.

Paga mesatare mujore neto: 5,375 franga

Qiraja mesatare (bazuar në madhësinë), 3 dhoma gjumi: 2,930 franga në muaj

Transporti publik: autobus

Aeroporti më i afërt ndërkombëtar: Gjenevë, rreth 50 km me tren ose autostradë

Lugano

Qyteti më jugor i Zvicrës, Lugano në kantonin Ticino, është i shkëlqyeshëm jo vetëm për stilin e jetës së saj të qëndrueshme dhe klimën mesdhetare, por edhe për qasjen e tij në Italinë veriore – një udhëtim me tren në një orë në Milano, për shembull, ose një varkë e shpejtë 45-minuta udhëtim drejt liqenit të Komos.

Sipas faqes së zhvendosjes “InterNations”, Lugano “nuk është vetëm një dëshmi e shkëlqyeshme për standardin shumë të lartë të jetës që gëzon shumica e popullsisë në të gjithë Zvicrën; është gjithashtu shtëpia e komunitetit më të madh që flet italisht jashtë Italisë. Si rezultat, jeta në Lugano do të thotë të provosh një përzierje të dy kulturave të ndryshme.

Informacion i dobishëm:

Shtetasit e huaj: 38.5 përqind

Shkalla e papunësisë: asnjë shifër në dispozicion për Lugano, por 3.4 përqind në Ticino

Paga mesatare mujore neto: 4596 franga

Qira mesatare (bazuar në madhësinë), 3 dhoma gjumi: 2,187 franga në muaj

Transporti publik: autobus

Aeroporti më i afërt ndërkombëtar: Milano, rreth 75 km me tren ose autostradë

Si krahasim, paga mesatare mujore në Gjenevë është 5,870 franga neto, dhe qiraja për një apartament me 3 dhoma gjumi është 3,505 në muaj.

Në Cyrih, paga mesatare e muajit është 6,535 franga pas taksave dhe qiraja mujore për një apartament me 3 dhoma gjumi është 3.540.