Nëse do fillonte Lufta e Tretë botërore ky është vendi që mendohet se do të fitonte luftën

Situata në botë nuk është aspak më e mirë sesa para fillimit të Luftës së Dytë Botërore. Po të kemi parasysh marrëdhëniet e acaruara mes të Rusisë dhe Perëndimit të nxitura nga tensionet në Ukrainë dhe embargon ekonomike ndaj Rusisë, pastaj situatën e nxehtë në Lindjen e Mesme, e po ashtu edhe në atë të Largët dhe raportet e acaruara mes Kinës dhe Japonisë në lidhje me ishujt kontestues, rreziku për një konflikt me përmasa botërore nuk është i vogël. Shto këtu edhe kapriçot e Kimit të Koresë së Veriut… Mediat botërore njoftojnë se është kriza ekonomike që nuk po publikohet ajo që nxit konflikte dhe kriza të tilla mund edhe të përshkallëzohen drejt një luftë të re botërore. Më poshtë renditen pesë vendet më të fuqishme ushtarakisht në botë.

5. Britania e Madhe

Ushtarë: 387.570

Aviacion: 222 aeroplanë, 153 helikopterë

Detaria: Rreth 367.860 tonelata

Armë nukleare: Mbi 160 koka bërthamore të shpërndara, gjithsej 225

Ushtria e Anglisë llogaritet e katërta në botë, si dhe fuqia e dytë e bllokut perëndimor. Veç kësaj deri më vitin 2030 Britania pritet që të jetë ekonomia numër një në Evropë, duke e tejkaluar Gjermaninë. Shkak tjetër është edhe lidhja e fuqishme ekonomike dhe ideologjike me SHBA­të.

4. India

Ushtarë: 4.768.407 Aviacion:

1.080 avionë dhe 140 helikopterë

Detaria: Rreth 317.725 tonelata Armë nukleare: Deri më 100 koka bërthamore

India për momentin është shteti i tetë në botë sa i përket buxhetit të ndarë për armatim dhe ushtri, por kanë edhe rritje të shpejtë ekonomike, ku ekspertët parashohin se për një kohë të shkurtër do ta arrijë Britaninë e Madhe. India zë vendin e dytë në botë sa i përket numrit të ushtarëve.

3.Rusia

Ushtarë: 3.250.000

Aviacion: 1.900 avionë , 1.655 helikopterë

Detaria: Rrethe 845.730 tonelata

Armë nukleare : Rrethe 1.480 koka bërthamore të shpërndara, 4.502 gjithsej

Rusia është vendi më i madh në botë, i treti në botë për buxhetin ushtarak. Vend me traditë të lartë ushtarake, kohët e fundit nën udhëheqjen e Vladimir Putinit, ajo ka përjetuar një rilindje të vërtetë në të gjitha aspektet. Për tri vitet e ardhshme buxheti i ushtrisë do të rritet me 44%. Ka flotën detare të dytë në botë, vendin e dytë për aviacion dhe arsenalin më të madh nuklear, që do të luante rol kyç në rast konflikt të mundshëm global.

2.SHBA Ushtarë : 2.291.910

Aviacion : 3.318 avionë? 6.417 helikopterë

Detaria : Rreth 3.415.893 tonelata Armë nukleare: Rreth 1.654 koka të shpërndara, gjithsej 5.113

Si është e mundur që vendi për momentin më i fuqishëm të jetë në vendin e dytë? Kur dihet ndikimi dhe fuqia e SHBA­ve në botë? Ndryshe nga viti i kaluar, buxheti ushtarak i SHBA­ve është zvogëluar me 100 miliardë dollarë, respektivisht për një të pestën, që mund të thuhet se ka një rënie të madhe. Nga përfshirjet e shumta në konflikte botërore, popullata amerikane është gjithnjë e më pak e interesuar për të marrë pjesë në luftëra

1.Kina

Ushtarë : 7.054.000

Aviacion: 1.500 avionë, numër të panjohur të helikopterëve

Detaria: Rreth 708.086 tonelata Armë nukleare: Rreth 240 koka bërthamore, por të dhëna tjera nuk ka.

Dragoi aziatik, ose monstra e re, Kina është ndoshta rreziku më i madh për Perëndimin. Prej viteve 70­të të shekullit të kaluar, Kina ka pasur një rritje të madhe ekonomike dhe sipas parashikimeve në vitin 2028 do t’i arrijë SHBA­të. Momentalisht investon vetëm 2% të buxhetit në ushtri, por kjo shumë rritet çdo vit, dhe për 15 vite do të bëhet më e fuqishme se SHBA­të. Edhe pse nuk ka informata të sakta në lidhje me Kinën dhe fuqinë e saj, ekspertët thonë se edhe sot po të bëhej luftë, Kina do t’i mundte SHBA-­të. /InfoShqip.com