Mos u mendoni të kaloni këtë rrugë mbrenda ditës, autostrada më e rrezikshme e Australisë

Autostrada Eyre ka një gjatësi prej 1.65 kilometra dhe është pjesë e autstradës A1 të shtetit. Ky perimetër lidh Australinë Perëndimore dhe Lindore midis Norsemann në rajonin e Goldfields-Esperance dhe qytetin e shtatë në me numbwr pwr nga popullsia – Port Augsta.

Kjo autostradë është e vetmja rrugë e asfaltuar në këto dy shtete.

U ndërtua fillimisht në vitet 1940 dhe u emërua pas Edëard John Eyre, studiuesit të parë evropjan për të ardhur në Nulaborb. Ai ka pësuar shumë vështirsi, duke përshkrua këtë herë si “një anomali të neveritshme dhe llojin e vendit nga i cili ju merrni ankthe”.

Kjo është një zonë e thatë, gjysma e thatë pa rrjedhim, në jug të Australisë ku pikërisht kjo autostradë kalon.
Brenda kësaj autostrade ekziston edhe pjesa më e gjatë dhe më e pasur e botës, e cila është 146.6 kilometra e gjatë dhe e cila nuk ka asnjë ndalesë të vetme.

Edhe pse në shikim të parë askush nuk do të mendonte apo të thoshte, Ayr konsiderohet seksioni më i rrezikshëm në Australi. Arsyeja për këtë është mjaft e thjeshtë: autostrada është shumë e gjatë, dhe zona është kaq monotone dhe çon që shoferët të bien shpesh në gjumë para timonit.
Si rezultat, banorët vendas filluan të ofrojnë kafë pa pagesë për shoferët.

Në pjesën më të madhë të autostradës, shpejtësia e lëvizjes është e kufizuar në 110 kilometra në orë, por nëse kaloni përmes kësaj rruge, mos u përpiqni të tejkaloni këtë seksion mbrenda një dite. Me përjashtim të lodhjes dhe peisazhit monoton, duhet të shikoni për kafshë të egra si kangurët dhe strucat, të cilat janë të pranishmë me një numbër vërtet të madh.

Reply