Gjermani, 2017 vit rekord për 100 kompanitë më të mëdha, ja sa miliardë fituan Gjermani, 2017 vit rekord për 100 kompanitë më të mëdha, ja sa miliardë fituan

Shitjet, vendet e punës, fitimet … Viti 2017 ishte viti i të gjitha rekordeve për 100 kompanitë më të mëdha gjermane, qarkullimi i të cilëve është rritur me 7% në 1,250 miliardë euro, sipas një studim i botuar të martën nga firma Ernst & Young (EY).

Shumëkombëshet e mëdha gjermane janë më së shumti në të statistika pozitive ne “top 100 ndërmarrjeve në vend, 76 kanë rritur fitimet e tyre dhe 84 kane rritur shitjet e tyre”, tha Mathieu Meyer, anëtar i bordit të Ernst & Young ne Gjermani, një deklaratë për shtyp.

Në rimëkëmbjen e plotë ekonomike, nga janari deri në shtator 2017, fitimi para interesit dhe taksave (EBIT) i 100 kompanive më të mëdha gjermane të listuara në tregun e aksioneve u rritën 21% deri në 109 miliardë euro.

Nga ana shoqërore, viti ekonomik në Gjermani u shënua me shpalljen e planeve të gjera të ristrukturimit, veçanërisht në konglomeratet industriale Siemens dhe Thyssenkrupp. Megjithatë, nga 30 shtatori 2017, këto 100 kompani gjermane punosoni rreth 4.9 milionë njerëz në mbarë botën, ose 3.5 përqind më shumë se vitin e kaluar në të njëjtën kohë, sipas këtij studimi.

Vlerësim – i cili përjashton bankat dhe siguruesit – është e dominuar nga prodhuesit e makinave, motori i pagabueshëm i ekonomisë gjermane, pavarësisht krizës se naftës, Daimler dhe Volkswagen regjistruar shitjet më të mëdha në vitin 2017, e ndjekur nga Deutsche operatori Telekom dhe BMW, gjiganti i automjeteve.
Anomalite e fillimit të mijëvjeçarit, në Gjermani, kjo liste e 100 kompanive ne vitin 2017 eshte ringritja e revolucionit të dytë industrial. Gjithsej 57 nga 100 kompanitë me qarkullim më të lartë këtë vit janë nga industria e rëndë (inxhinieri mekanike dhe automobilistike, qymyr dhe kimikate).

Për krahasim, në Shtetet e Bashkuara ka dy herë më shumë kompani nga sektorët e teknologjisë dhe medias sesa në Gjermani.

Në ekonominë e parë evropiane, ky debat për urgjencën e “digjitalizimit”, të cilin eksperti i KE-së e përshkruan si “një çështje mbijetese për Gjermaninë”, u bë e domosdoshme për çdo fushatë zgjedhore në vitin 2017 e komunikimit të korporatave.